Új beruházást indított 2018. március 1-én a Miskolci Autista Alapítvány. Tíz férőhelyes vendégházzal és speciális programcsomagot kínáló szolgáltatással várják a fogyatékkal élő, illetve a többségi társadalomhoz tartozó látogatókat Szakáldon. A szerveződés szociális farmként működő telephelyén hozza lére a társadalmi vállalkozást több mint 59 millió forintos ráfordítással.

Egy olyan létesítmény kivitelezésére készült a projekt, mely egész évben üzemel majd és tíz új, hátrányos helyzetű munkavállalónak biztosít helyet. Elsősorban vendégfogadásban, étkeztetésben, üzemeltetésben, az állattartásban, vendégváró aszalványok, lekvárok, befőttek előállításában, kézműves hagyományőrző és terápiás foglalkozások valamint más programok előkészítésben és bonyolításában vállalnak szerepet. A vendéglátóhely állatbarát lesz, vakvezető kutyák és házi kedvencek egyaránt bevihetők.

A vendégház létrejöttével a Miskolci Autista Alapítvány további bázist üzemeltet és még „láthatóbbá”, ismertebbé válik, valamint erősíti törekvéseit a társadalmi előítéletek lebontásában. Nemcsak további tíz fogyatékkal élő munkavállaló családjának biztosít jövedelmet, jobb életkörülményeket, hanem jobban kihasználja erőforrásait, így az általa üzemeltetett főzőkonyhát és mosodát, de a fejlesztésnek számos más jótékony hatása lesz.  

A farm terápiás jelleggel működik. A projekt a beruházáson túl hat programcsomagot is magába foglal. A szemléletformáló események között, melyek a vendégház beindítását segítik lesz falusi disznótor és kolbásztöltő bemutató, gulyásfesztivál, sajtnapok, napkollektoros gyógynövényszárító és gyümölcs aszaló építését célzó önkéntes nap, ökokertész tanácsadással összekötött palánta és magbörze valamint Hagyományőrző Népművészeti Fesztivál.

A szálláshelyre és a speciális programokra elsősorban a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokat, a társintézmények ellátottjait, várja az alapítvány, de  gyerekcsoportokat és munkahelyi közösségeket is szívesen fögadnak.

A projekt a „Barka kosár” Falusi szálláshely és program szolgáltatás létrehozása a Miskolci Autista Alapítvány vidéki telephelyén  (GINOP-5.1.3-16-2017-00188) elnevezéssel fut és befejezés tervezett határideje 2019 március 1.

Alt