A Barka Vendégházat működtető Miskolci Autista Alapítvány célja, hogy olyan terápiás kertet és kertészetet hozzanak létre Szakáldon, ahol stressz csökkentő elfoglaltságot biztosíthatnak az ide érkezőknek.  A kert-terápia olyan folyamat, amely a növényeket és a kertészkedést alkalmazza az autista fiatalok szociális, oktatási, pszichológiai és fizikai rehabilitációjához, a test, az értelem és a lélek állapotának javításához. Ez a fogyatékosok számára életteret, kibontakozási lehetőséget, társadalmi beilleszkedést (igazi szerepet) nyújt, funkciótudattal jár, igazolva, hogy ezek az emberek a fogyatékosságuk ellenére a társadalom hasznos tagjai lehetnek. Hozzájárulhatnak a konyhai alapanyag előállításához, árut termelhetnek (pl. szárított gyógynövények). E mellett bemutatóhelyként önkéntesekkel közös elfoglaltságra is kiváló helyszínt biztosít a terápiás kert gyógynövényekkel, veteményessel, gyümölcsfákkal és egyéb kultúrnövényekkel.

Szabadtéri kemence létesül a ház udvarán, lehetőséget kínálva a gasztroélmények megéléséhez. Kenyér- és lángossütés, mézeskalácskészítés, vagy bármilyen más étel elkészítéséhez. Ugyanakkor napkollektoros kerti aszaló áll az udvaron, hogy a házilag megtermesztett zöldség és gyümölcs feldolgozása lehetővé váljon. Mindig csalogató a falusi disznótor. Ennek gyakorlata is kialakult már a házban. E mellett más szabadidős foglalkozások helyszíne is a vendégház udvara. Íjászkodással vagy kutyaterápiás bemutatóval készülnek a vendéglátók, de lehetőség kínálkozik más programok megszervezésére is a farmon. A passzív pihenés mellett tehát hangsúlyos hasznos időtöltés lehetősége.

A Miskolci Autista Alapítvány kézműves műhelyt működtet, ahol egyedi design termékek jönnek létre vesszőből, faanyagokból, textilből, terményekből. Ezt a gyakorlatot, amely egyben a gondozottak mentális és fizikai fejlődését is segíti, kiterjeszti szakáldi farmjára és kínálja a vendégházba érkezők számára is. A terápiás kézműves foglalkozások idején szövésre, fonásra, hímzésre és dekortárgyak készítésére van lehetőség igény szerint. Persze rajzeszközök, festésre vagy gyurmázásra alkalmas segédanyagok mindig rendelkezésre állnak.